Powered By Blogger

Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Ο Εκσυχρονισμένος Συντηρητισμός

Κοζάνη - Ιούλιος - 1997

Το άκουσμα της λέξης συντηρητισμός δημιουργεί στον καθέναν διαφορετικά συναισθήματα. Οι βολεμένοι δεξιοί το θεωρούν βρισιά που τους επιρρίπτουν οι πολιτικά αντίθετοι. Οι βολεμένοι αριστεροί, συνειδητοποιώντας το συνειδησιακό τους χάλι, με το ζόρι προσπαθούν να πιστέψουν ότι ο όρος δεν αφορά αυτούς. Άρα με την πολιτική υπάρχει μπέρδεμα και ξεφεύγοντας απ’ αυτόν το σκόπελο ανακαλύπτουμε ένα σύγχρονο μοντέλο συντηρητισμού, αυτό που αφορά ίσως τον καθέναν από μας, εκτός ίσως απ’ τα παιδιά μας.

‘Ήταν δύσκολο σε πολλούς να κατανοήσουν πώς μπόρεσε η επιτροπή των πανελλαδικών εξετάσεων να χρησιμοποιήσει τη φράση ενός μαθητή Δευτέρας Λυκείου στο θέμα της έκθεσης. Είναι δύσκολο για τους ίδιους να πιστέψουν πως παιδιά 17 χρονών μπορούν να δώσουν ερεθίσματα στην κοινωνία. Ο σύγχρονος συντηρητισμός έγκειται ακριβώς στη δυσκολία της γενιάς των μεγάλων να καταλάβουν πως οι αλλαγές σε μια κοινωνία προέρχονται από την ανησυχία των παιδιών.

Το πιο ελπιδοφόρο στην όλη κατάσταση θα ‘πρεπε να είναι πως τα παιδιά ακόμα ονειρεύονται, ή μάλλον τα παιδιά που κατάφεραν να περάσουν το κατώφλι της βουλής, μπορούν να ονειρεύονται. Και είναι ελπιδοφόρο γιατί δείχνει πως τα παιδιά αγνοώντας την προκλητικότητα των μεγάλων, όσον αφορά τον τρόπο ζωής, συνεχίζουν να ελπίζουν πως θα φτιάξουν ένα κόσμο καλύτερο. Φαίνεται πραγματικά δύσκολο στους μεγάλους πως μπόρεσε να βρει ένα νέο παιδί ψεγάδια σ’ ένα παζλ τόσο καλά στημένο όπως αυτό που στρώνουν οι μεγάλοι σαν χαλί κάτω απ’ τα πόδια των παιδιών τους. Ποια όμως είναι τα στοιχεία που συνθέτουν τον Εκσυγχρονισμένο Συντηρητισμό;

1. Το γκρέμισμα των οραμάτων των νεανικών χρόνων των μεγάλων. Αυτών των μεγάλων που μετά το γκρέμισμα της πύλης του πολυτεχνείου επιδόθηκαν σ’ έναν αγώνα διαχείρισης, και όχι φυσικά για το κοινό συμφέρον, του καπιταλιστικού συστήματος.

2. Η τακτική του να δίνουν οι μεγάλοι στις λέξεις το νόημα που αυτοί θέλουν αρκεί αυτό να εξυπηρετεί άλλα συμφέροντα. Έτσι οι πολιτικές επιχειρήσεις αποκαλούνται αθλητισμός, η ακαλαισθησία ρυμοτομία, τα κλουβιά πάρκα, η μόλυνση του περιβάλλοντος σωτηρία, η τεμπελιά εργασία.

3. Το κυνήγι της δεύτερης δουλειάς, αυτής που προσπαθεί να καλύψει τα κενά της λανθασμένης επιλογής επαγγέλματος - λόγω πίεσης ή βολέματος - και δημιουργεί συνθήκες ανεργίας σε άλλους αλλά και αποξένωσης στην ίδια την οικογένεια των πολλαπλώς απασχολούμενων.

4. Η πολιτική εκμετάλλευση (βόλεμα) της ανάγκης ευρέσεως εργασίας.

5. Η αδυναμία των γονέων να αποτελέσουν παράδειγμα για τα παιδιά τους, αφού ο αγώνας τους για την υπερπλήρωση των υλικών αγαθών αγνοεί και καταπνίγει πολλές φορές τις βαθύτερες ανάγκες των παιδιών τους ή ακόμα και αυτών των ίδιων.

6. Η ανευθυνότητα αυτών που θέλουν να λέγονται εκπαιδευτικοί, και ρίχνοντας τις ευθύνες στο οικογενειακό περιβάλλον, αγνοούν το καθήκον τους στο σχολείο, χωρίς βέβαια να ξεχνούν το καθήκον τους στο ιδιαίτερο φροντιστήριο.

7. Ο καιροσκοπισμός όλων αυτών που θέλουν μέσα σε μικρές ή και μεγάλες κοινωνίες να λέγονται επιστήμονες (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί κ.λ.π.), στηριζόμενοι στην άγνοιά των πελατών τους, και επαναπαυόμενοι στις πενιχρές απ’ τις σπουδές γνώσεις τους, χρυσοπουλούν την ανευθυνότητά τους στο κυνήγι του κέρδους.

Έχει πολλά ακόμα κομμάτια το παζλ του ‘’σύγχρονου συντηρητισμού’’, αλλά ας μη μένουμε σ’ αυτά. Το πιο ελπιδοφόρο είναι ότι παρόλα αυτά οι νέοι σήμερα μπορούν και ονειρεύονται, και είναι ελπιδοφόρο γιατί στην αντίθετη περίπτωση αυτοί που σήμερα χτυπούν τις πόρτες της ανώτατης εκπαίδευσης δεν θα είναι τίποτα άλλο παρά υποψήφιοι εκσυγχρονιστές του συντηρητισμού.

Σήμερα, και σ’ αυτήν την κοινωνία υπάρχουν νέοι που μπορούν να ονειρεύονται. Μια σύγχρονη κοινωνία, απ’ την άλλη, θα ‘πρεπε να ζητά τη συμμετοχή των νέων όχι απλά δίνοντάς τους καρέκλες για να μιμούνται, αλλά επιτρέποντάς τους να εκφράσουν τον εσωτερικό τους ψυχισμό, και λαμβάνοντάς τον σοβαρά υπόψη της.

Ο τόπος μας έχει πολύ δρόμο ακόμα να διαβεί μέχρι να ξεπεραστούν τα εμπόδια του συντηρητισμού που είναι πολύ βαθιά ριζωμένος μέσα σε μια νοοτροπία απομονωτισμού και άκρατου τοπικισμού. Μια νοοτροπία που ενώ έχει το πλεονέκτημα ότι δεν εγκυμονεί ‘’κινδύνους’’, εντούτοις, στερεί από τα παιδιά του τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με άλλους ανθρώπους και άλλες νοοτροπίες και να φτιάξουν τα δικά τους οράματα. Η ελπίδα όμως υπάρχει και μάλιστα ξεπηδά μέσα από τις δυσκολίες. Ο νέος της περιοχή μας στη βουλή των Ελλήνων μπορεί να αποτελέσει το παράδειγμα και για άλλα παιδιά του τόπου μας.-

ΠΕΝΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: